Блог за обувки

История на обувките.

Едно от първите неща,които човека започва да използва в своито ежедневие. Те са били необходимост за ходене по труден терен- каменист, неравен. Най-старите датират около 8000- 7000г пр.н.е  и са открити в Ореон, Сащ през 1938г. Хората започнали да ги изработват в прехода от Африка към севера, защото се сменял климата . С течение на времето изработката сатанало нещо естествено и различните цивилизации имали различни видове. Те били направени от животинки материали . Освен животинки се използвали и  растителни материали - трикотаж. Египет,Китай и други цивилизации започват първи да ги използват. Първите са използвани от ранните египтяни и представлявали подобно на чорап с трърда подметка.

Качеството било в съответствие със статуса на техния притежател. Висшата класа носела качествени сандали ,които били отворени отпред , а обикновените хора носели стари и износени. Робите пък нямали право да се обуват , тях ги задължавали да ходят боси.
 
Нашите съседи- гърците са били първата нация , която направила производството под формата на изкуство. Те изработели и на висок ток. В средновековието заострените били много актуални , но за кратко. Имало и така наречените обърнати (подметката и горната част били ушити от вътрешната част ). Имало и с квадратни подметки, много широки и още много странни модели .
 
Мъжките с висок ток станали модерни през 17-18 век. Скоро обаче върнали своята височина в знак на равенство. През 1800 година в Северна Америка били открити първите механични фабрики за изработка. От 1900 година ,обаче започнали да правят различни за двата крака.
 
Гуменките били изработени през 1900година ,когато баскетбола набрал популярност.
 
Обувката е част от обеклото на всеки човек. Има изключително разнообразни според случая, сезона и традициите. Джапанки, ботуши, сандали, маратонки, мокасини, и много други. Материалите от , които се изработват основно са: кожа, гума, дърво, пластмаса и плат. 

Имат няколко части : ходило, токче, връзки и сая.
Ходилото е най-долната част , която стъпва на земята.
Токчето е задната долна част , намираща се под петата. Някои токчета са тънки и високи, а други -ниски и широки за практични нужди и удобство по време на ходенето.
Саята е горната част.
Връзките са направени от шнур. Когато са развързани са широки и лесно се обуват , а завързани те прилепват по крака. Не всички имат връзки, обикновенно това са спортните.  

 Има различни видове това са : кецове, боти , ботуши , чизми, джапанки, маратонки , кецове, мокасини, на ток, галош, гамаши, калцун, терлик и др.
 
 За да направим добро впечатление , ние трябва да се стараем да са в добро състояние и лъснати. Трябва да ги използвате според сезона, да ги съхранявате на проветливо и сухо място , на стайна температура. Ако се използвате през ден , така ще удължите техния живот. Те трябва да се проветряват периодично, да се сменят и почивстват стелките. Когато го обувате на бос крак , те могат да замеришат. Подходящо е влажните да се сушат на стайна температура, а не да се сушат принудително и не трябва да се съхраняват влажни. Тези които са изработени от набук и велур се изчеткат със специална четка. Полирайте ги преди да излезете навън. Преди пране (ако материалите от които са направени позволяват това) задължително изчистете  от кал и отделете връзките. За предпазване от неприятна миризма Ви препоръчваме да използвате специален дезодорант или пудра.  
 
 Съвременните модели драстично са променили своята принадлежност. Те отразяват типа на човека и повода заради който ги носи. Различават се много видове според случая, по който се използват : спортни, на токчета, балетни, дизайнерски , равни , на платформа, детски, дамски и мъжки ,сандали , чехли , джапанки и много други.
 
 След като научихте историята , може да се доверите на нас да Ви доставим избраните от вас модели от най-високо качество, които ще предпазват краката ви, доставяйки високо чуство за комфорт и разбира се - ще накарат другите да завидят на стила ви. Изберете най-подходящите за вас и купете без да ставате от компютъра на сайта ни www.obuvky.bg !

Обувки от Obuwki.com